GOSPE OTOKA RABA

Pred njenim likom da se skromno klekne
u slavu bola i u slavu snova
kao pred neki živi Jeruzalem
i da se plače, i da se vjera rekne,
i svaki uzdah bude Vita Nuova,
a svaka suza drugi sjajni alem.
Tin Ujević

Čudotvorna Gospa
U više od dvije tisuće godina staroj povijesti grada Raba, "grada umjetnosti", utisnute su brojne pripovijesti i legende. Jedna od najčuvenijih veže se uz ozdravljenje rapske plemkinje Luchine de Dominis.
Prilikom zaređenja (1530.), Luchina je u samostan donijela ikonu Bogorodice s Kristom u naručju kojoj se pripisuje i njeno kasnije čudesno ozdravljenje od teške bolesti.
Od tada do danas uz tu kretsko-bizantsku ikonu (prva polovina XVI. st.) vežu se brojna čudotvorna izlječenja, spasenja, obraćenja... Samostanski spisi i vrijedni zavjetni darovi svjedoče o mnogim događajima.
Svetište Gospe Rapske (Gospe od Čuda, Čudotvorne Gospe) nalazi se u samostanu benediktinki, samostanu sv. Andrije. Za ikonu je podignut poseban oltar (XVIII. st.). Srebrno-zlatni okvir vrlo je vrijedan rad mletačkog zlatarstva (XVIII. st.).
Jednom godišnje (posljednje nedjelje u travnju) održava se velika procesija "Križi" (iz svih otočnih, rapskih mjesta dolaze mještani predvođeni župnim križem, posebno okićenim) i tada se ikona iznosi u bivšu rapsku katedralu. Tu je izložena tijekom svibnja, Marijinog mjeseca.

Informacije

Turistička zajednica Grada Raba
tel. 051/724 064, 771 111
www.tzg-rab.hr
tzg-raba@ri.htnet.hr

Župni ured Rab
tel. 051/724 805

Smještaj:
hoteli, apartmani, kampovi

Prilaz crkvi:
- na otok Rab, trajektom (Jablanac - Mišnjak) svakodnevno tijekom cijele godine
- trajektom (Baška, otok Krk - Lopar) svakodnevno od lipnja do listopada

Hodočašća:
travanj treća nedjelja, "Križi"

 

Majka Božja Loparska
Drugo glasovito marijansko hodočasničko odredište smješteno je na sjevernom dijelu otoka Raba, u mjestu Lopar.
Iznad loparske luke i trajektnog pristaništa, na uzvisini koja je u prošlosti bila mjesto ukopa Loparana, smještena je crkva Rođenja Blažene Djevice Marije, Majke Božje Loparske.
Crkva se spominje u prvoj polovini XIV. st., a brojne obnove nataložile su slojeve sve do naših dana. Najveća dragocjenost svetišta, ona kojoj se dolazi po udjel milosti, oprosta i mira, drveni je, rustični, višebojni kasnoromanički reljef s prikazom sv. Ane i Bogorodice u naručju. Reljef je smješten pri vrhu glavnog oltara (1905.), iznad Gospe Lurdske.
Loparska Gospa svjedok je vjere i utjecanja hodočasnika iz cijelog otoka te susjednih otoka i kopna. Oni se u osobito velikom broju okupljaju na blagdan Male Gospe (8. rujna), ali i tijekom godine.
Znameni vjernosti i zahvalnosti hodočasnika vidljivi su u izloženim maketama brodova i brodica te osobito u šarenim rupcima, djevojačkim darovima Gospi u prigodi udaje i drugim prilikama.


Informacije


Turistička zajednica Lopar
tel. 051/775 508
www.lopar.com
lopar@lopar.com

Župni ured Lopar
tel. 051/ 775 101

Prilaz crkvi:
- cestom iz Raba
- trajektnom vezom (Baška, otok Krk - Lopar) svakodnevno od lipnja do listopada

Smještaj: hotel, apartmani, kampovi

Hodočašća:
rujan: 8. rujna, blagdan Male Gospe
mise se služe o svim marijanskim blagdanima tijekom godine