GOSPA LURDSKA

Crkva Gospe Lurdske
Nad riječkim Trgom Žabica, na mjestu starije crkve (XVII. st.) uzdiže se dojmljiva crveno-bijela građevina neogotičkoga pročelja (1904.- 1921.), sagrađena u povodu pedesete obljetnice lurdskih ukazanja. O nju se brižljivo prislonio kapucinski samostan. Povijesne mijene (1924.) i raz-dvojenost (hrvatsko-talijanska) grada na Riječini odražavaju se i u crkvi i u samostanu.
To prvo zavjetno svetište hrvatskoga naroda Gospi Lurdskoj (hrvatski Lurd) podignuto je na inicijativu hrvatskoga kapucinskoga provincijala o. Bernardina Škrivanića, osnivača riječke "Kuće dobre štampe" i časopisa "Naša Gospa Lurdska" (1908. - 1918.). Poput one u Lurdu, i riječka crkva ima dva dijela. Donji (dovršen 1908.), posvećen Mariji Tješiteljici Duša i gornji dio (dovršen 1921.), građen od milodara hodočasnika i oslikan freskama znamenitoga riječkoga umjetnika Romula Venuccija. Pri vrhu raskošnoga pročelja crkve, u niši, ističe se kip Gospe Lurdske (rad Giuseppea Mariettija). Premda projektiran, zvonik nije ni do danas izgrađen.
S prednje strane prostrano je stubište, ali se u crkvu može ući iz dviju različitih ulica.
Uz crkvu Gospe Lurdske posebno se veže i kratak, dvadeset petodnevni boravak (1923.) "karizmatika ispovjedaonice" sv. Leopolda Bogdana Mandića (1866. - 1942.). Namještenje u Rijeci (ispovjednik za Hrvate) prekinuto je na zamolbu za povratak vjernicima Padove. U samostanu je i zbirka predmeta koji svjedoče o njegovom kratkom boravku u Rijeci. Trajno vezano uz ovu crkvu je i ime fra Ante Tomića. U pripremi je početak postupka za njegovu beatifikaciju. Grob fra Ante Tomića u donjem je dijelu crkve.

Informacije

Turistička zajednica Grada Rijeke
tel. 051/335 882
www.tz-rijeka.hr
tz-rijeka@ri.htnet.hr
tic@ri.htnet.hr

Kapucinski samostan
tel. 051/335 233

Hodočašća:
11. veljače, blagdan Gospe Lurdske, Dan bolesnika (trodnevica)
12. svibnja, blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića
4. listopada, blagdan sv. Franje Asiškoga
6. prosinca, blagdan sv. Nikole (misa 5. prosinca)
8. prosinca, Bezgrešno Začeće Blažene Djevice Marije (trodnevica)

Crkva otvorena:
od 7 do 12 sati i od 16 do 20 sati
Kripta od 6.30 do 17.30 sati

Smještaj: hoteli, privatni smještaj