PAPINO HODOČAŠĆE GOSPI TRSATSKOJ

Tijekom svog trećeg posjeta Hrvatskoj, Sveti Otac Ivan Pavao II. svojom je nazočnošću pet dana častio Rijeku.

Na blagdan Duhova, 8. lipnja 2003., nakon velikog misnog slavlja na riječkoj Delti, tijekom kojega je Hrvatima poručio "Budite narod nade", Sveti je Otac hodočastio Gospi Trsatskoj.

Petrov Nasljednik pohodio je svetište zbog iskaza osobne pobožnosti i potrebe za zagovorom Gospe Trsatske, ali isto tako i zbog zahvalnosti braći franjevcima za ustrajnost i predanost (dugu 550 godina) u čuvanju mnogobrojnih vrijednosti i znamenja Marijinog Trsata te za tumačenje "svetih i nepovredivih biljega kršćanske obitelji", svih njenih iskaza kreposti, sebedarja, vjernosti i sklada.

To je nepobitno jedno od najljepših poglavlja ovoga svetišta i potvrda njegova značenja u znamenitoj, sedamstoljetnoj trsatskoj povijesnoj pripovijesti. U svetištu koje nasljeduje trajne veze sa Svetom Stolicom (posebice od 1420. godine do danas, s papinskim potvrdama raznih povlastica),
jamačno je rijetko kada bilo objedinjeno toliko snažnih emocija i ushita vjernika i njegovih čuvara franjevaca.

Treći Papin pohod Hrvatskoj, ostvaren pod geslom Obitelj - put Crkve i naroda, u molitvi Svetoga Oca pred Gospinim likom prožeo se posebnim ozračjem i kao nov znamen ugradio u trsatsko svetište još jasnije poruku temeljnih kršćanskih vrijednosti. Poruku o stalnoj potrebi vraćanja izvorima Evanđelja, obrani obiteljske vjernosti, čestitosti i postojanosti, snazi i "umnosti žene", uznastojanjima na učenju umijeća i radosti darovanja ljubavi, promicanju "civilizacije ljubavi".

Papa je trsatskom svetištu darovao krunicu te blagoslovio temeljni kamen budućeg višenamjenskog pastoralnog centra na Trsatu, njemu u čast prozvanog "Ivan Pavao II.", koji će biti još jedno značajno okupljalište vjernika i svih namjernika.