PRAVOSLAVNA SVETIŠTA

Primorsko-goranski kraj sabire i dio pravoslavnog sakralnog i obrednog nasljeđa. Posebice se ističu pravoslavna zdanja u Rijeci i Gorskom kotaru, u vrbošćanskom kraju.

Crkva sv. Nikole, Rijeka
Pravoslavna parohijska crkva sv. Nikole (XVIII. st., arhitekt I. Hencke) izgrađena je sredstvima "malobrojne ali veoma imućne kolonije Srba tzv. Sarajlija koji su se 1786. doselili u Rijeku." Uz građenje crkve povezuje se predajom još jedna riječka priča o ljutnji i bacanju kamena, ovaj put od riječkog guvernera, usmjerena moru s ciljem određivanja lokacije za gradnju potonje crkve. Crkva se nalazi u središtu grada, nedaleko Gradskog tornja. Posjeduje poveću zbirku ikona donesenih (XVIII. st.) iz Bosne i Vojvodine.
Posebno je svečano na dan crkvene slave sv. Nikole (19. prosinca).
info. tel. 051/335 399, 335 882

Crkva sv. Đorđa, Rijeka
Na predjelu Sušaka, na velikom skretanju na Bulevardu sagrađena je crkva (1938., arhitekt M. Korunović) posvećena zaštitniku sv. Đorđu.
info. tel. 051/335 399

Manastir Gomirje
Područje Gomirja prema zapisima naseljavaju Vlasi iz okolice Klisa, a na posjedu Frankopana spominje se (početak XVII. st.) drvena crkva Roždenija sv. Jovana Preteče s manastirom. Vuk Krsto Frankopan podiže uz manastir kulu koja će biti pretvorena u četverouglat zvonik (početkom XVIII. st.), a do nje dograđena zidana trobrodna manastirska crkva (posvećena 1730.).
Smješten na brežuljku i uz jezero Ribnjak, ovaj sakralni kompleks dojmi svojom estetskom i kulturno-povijesnom vrijednošću.
Najintenzivnije razdoblje manastir bilježi u XVIII. st. kada je tu djelovala gomirska ikonopisačka škola i knjigovežnica. Raskošni ikonostas (u središnjem dijelu Bogorodica okružena apostolima) i osam cjelivajućih ikona proizvod su spomenute škole (voditelj S. Baltić).
Slavi se posebno Velika Gospojina (28. kolovoza) i Ivanjdan (7. srpnja).
info. tel.051/878 188, 875 984

Crkva sv. Ilije, Vrbovsko i crkva sv. Georgija, Moravice
Crkvena slava na dan sv. Ilije (2. kolovoza) i na dan sv. Georgija (6. svibnja).
info. tel.051/877 137, 875 984