VINODOLSKE CRKVE I KAPELE

U pitomom okruženju vinodolskog kraja, u dosluhu i suglasju s darovima prirode, uzdignuta su sakralna zdanja, kao znamenja sebedarja graditelja i iskaz štovanja vjere, blagodati plodova prirode te svih tragova izbrazdanih uznositim pričama i djelima o slavnim domovinskim i tradicijskim vrijednostima.

Kamo god da krenete vinodolskim krajem, posvuda vas, kao smjerokaz i oslonac - s brežuljaka, podno griških stijena ili oko plodnog vinodolskog polja - prate crkvice i kapele. Uz kategoriju onih gradskih, "sve ostale su prigradske ili ladanjske, posvećene svecima čija su imena nosila frankopanska vlastela": Stjepan, Nikola, Vid, Martin, Juraj, Ana, Katarina, ili svecima - zaštitnicima od bolesti: Roku, Fabijanu i Sebastijanu, Antunu Pustinjaku, Šimunu (zaštitniku od ujeda zmija).

U Driveniku, na vrhu brijega, utvđeni je grad i kaštel s okruglim kulama (XIII. st.), crkva sv. Dujma (preuređena početkom XIX. st.) te gotička zavjetna kapela sv. Stjepana (XV. st.) u kojoj se nalazila (danas pohranjena u Zagrebu) vrijedna Pieta (XVI. st.).

U Triblju je crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije Elizabeti (XIX. st), u Belgradu kapelica sv. Mihovila i crkva Gospe Snježne (XVII. st., vidjeti stranicu Vinodolske Gospe), u Grižanama crkva sv. Martina (XVI. st.), vrlo akustična, zvona datiraju u godinu 1609./1611., a nose ime ljevača i natpis "Od munje i oluje oslobodi nas Gospode") te kapela sv. Roka i crkva sv. Ane.
U bribirskom kraju crkvica je sv. Martina u Podskočima (XVI. st., glagoljski natpis), kapela sv. Stjepana i sv. Antuna Pustinjaka te znamenita, nekad stolna, crkva sv. Petra i Pavla (XIII. st., obnovljena u XVI. i XVIII. st., s oltarnim slikama iz XVI., XVIII. i XIX. st.). Osobito je vrijedna slika Pranje nogu, rad Palme ml., kamena renesansna kustodija i reljef s likom Blažene Djevice Marije (XVI. st.).
Oko novljanskog Velog i Malog polja crkvice su sv. Marka, sv. Kuzme, iznad bribirskih sela u smjeru Selca crkvica sv. Barbare, a na vrhu brežuljka (255m) i pretpovijesnog nasipa gotička crkvica sv. Jurja (vidjeti stra-nicu Sv. Juraj).
Selce baštini crkvicu sv. Katarine (XV. st.), kapelu sv. Josipa i novu crkvu sv. Katarine (XIX. st.). Na cesti prema Bribiru zavjetna je (zbog kolere) crkva sv. Fabijana i Sebastijana (XIX. st).
U Novom Vinodolskom raskošno je zdanje crkve sv. Filipa i Jakova (XIV. st., u XV. st. stolna crkva modruškog biskupa) te niz malih crkvica: sv. Nikole, sv. Marina ( smještena na otočiću), sv. Lucije, sv. Fabijana i Sebastijana (XV. st.), sv. Trojice (XV. st.) i druge.

Informacije

Turistička zajednica Općine Vinodolske
tel. 051/248 730
www.vindol.org
tzo-vinodolske@ri.htnet.hr

Turistička zajednica Grada Novog Vinodolskoga
tel. 051/244 306
www.tz-novi-vinodolski.hr
tzg-novi-vinodolski@ri.htnet.hr

Turistička zajednica mjesta Selce
tel. 051/765 165
ww.tzselce.hr
tzm-selce@ri.htnet.hr

Posebne svečanosti na blagdan Dujmove, sv. Dujma (7. svibnja)
blagdan sv. Martina (11. studenoga)
blagdan Petrove, sv. Petra i Pavla (26. lipnja)
blagdan Katarinine, sv. Katarine (25. studenoga)
blagdan Filipa i Jakova (3. svibnja)

Smještaj: hoteli, privatni smještaj, kampovi