KALVARIJE

Križu sveti, križu slavni,
kite tvoje sad podaj mi.
Visok zač si tako zrasel,
ali gdo j’ bil ki j’ te našel
da nis’ mogla dopitati
gdi j’ visina mogla zrasti?

Pisna od Muke
po Franiću Vodariću Crisaninu

Među znamenjem vjere i pobožnosti razasutim u kvarnerskom krajobrazu, uz mnogobrojna raspela i poklonce, crkve, kapele i groblja u pojedinim mjestima primorsko-goranskoga kraja ističu se vrijedne, najčešće barokne i historicističke kapelice - postaje podignute na spomen Kristove muke, Kalvarije.

Nalaze se na brežuljcima, u neposrednoj blizini crkava ili nešto podalje od njih. Prve su postaje (od ukupno četrnaest) u podnožju, dok se dvanaesta s Raspećem i tri križa nalazi na vrhu, a nedaleko su i trinaesta i četrnaesta.

Pohodi im se u vrijeme Korizme (korizmenim nedjeljama) te osobito procesijama na Veliki petak (u Velikom tjednu pred Uskrs). Svaka postaja Isusova Križnoga puta jedna je postaja Kristovih muka, priča o ljudskim slabostima, ali isto tako i priča o snazi, dosljednosti i dostojanstvu, izvršenju dužnosti i poštovanju ljudskih prava, o "pozivu na uzvratnu ljubav", o vrijednostima koje je papa Ivan XXIII. sažeo u četiri riječi: istina, pravednost, ljubav i sloboda.

Među Kalvarijama koje vrijedi vidjeti posebice se ističu: Mali Lošinj (duž uspona na južnom dijelu grada kapelice iz XVIII. st.), Rijeka (ostaci baroknih kapelica na usponu Kalvarija koji vodi stubama od katedrale sv. Vida i Kalvarija na brežuljku ponad Marijinog perivoja u trstaskom svetištu), Punat (nedavno obnovljena), Crikvenica, Novi Vinodolski, Drivenik, Hreljin, Bakar (presječena novom prometnicom), Mošćenice, Praputnjak, Cernik, Čabar (kapelice povezuju crkvu i groblje), Šimatovo/Zvaršje (od sela do kapele sv. Mihovila), Lokve (stube vode od ulazne kapele do vrha Kalvarije), Mrkopalj (tri križa iznad Karolinske ceste pri ulazu u mjesto).

Informacije
obratiti se na info punktove turističkih zajednica