Smokva, voće slatkog okusa, meke i sočne teksture, stoljećima hrani ljude na Mediteranu. U čast ovom mediteranskom voću, krajem kolovoza u gradu Krku održava se gastronomski događaj Dani smokava.
Tijekom Dana smokava restorani nude ukusna jela od smokava, na trgu Vela placa orgaorganiziraju se razne radionice, a lokalni poljoprivrednici prodaju svoje proizvode od smokava. U popodnevnim satima na trgu Vela placa započinje zabavni program.
Otvaranje manifestacije će uveličati dolazak Knezova Krčkih Frankopana, a u okviru programa održat će se radionice izrade suvenira na temu smokve - od gline i filcane krčke ovčje vune. Osim individualnog savjetovanja o uzgoju smokava na štandu izlagača Skink d.o.o., ugledni će gosti, dr.sc. Željko Prgomet, vodeći stručnjak za smokve u Hrvatskoj i dr.sc. Iva Prgomet predstaviti svoju knjigu "Smokva" te održati predavanje na temu "Aktualnosti u uzgoju i preradi smokava u svijetu".
PROGRAM:
27.08. - 05.09.2021.
POSEBNA PONUDA U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA NA PODRUČJU GRADA KRKA
Tijekom deset dana ovdje će se moći kušati razni specijaliteti pa ćete moći probati npr. tradicionalne krčke šurlice sljubljene s umakom od kozica i smokava, pečene smokve s pršutom i listićima sira na posteljici od rukole; njoke sa škampima u umaku od smokava ili riblji filet s marelicama i suhim smokvama u prošeku.
Ugostiteljski objekti: Restoran Harbour, Restoran Karaka, Restoran Marina Blue, Restoran Oliva, Cocktail Bar Volsonis, Pizzeria Mala Vrata, Bistro Portella, Bistro Punta Di Galetto, Viktor & Koko Food & Wine Bar, Street Food Mezzino, Konoba Kuća Krčkog Pršuta, Konoba Marija, Restoran Trattoria Glavotok, Konoba Pud Brest, Konoba Pod Prevolt
30.08.2021. u 19 sati u restoranu Marina Blue - hotel Marina
SMOKVE BY DENI SRDOČ
Gourmet Experience & Kvarner Wines
Bit će to uistinu pravi gastronomski doživljaj jer će međunarodno poznat i priznat mladi chef rodom s Krka, Deni Srdoč, aktualni glavni chef restorana Nebo by Deni Srdoč u riječkom Hiltonu Costabella Beach Resort and Spa hotelu, upriličiti gastronomski hommage smokvi - u obliku gala večere.
Uz fantastičan jelovnik, poslužit će se vina ovoga kraja, a sve uz pomoć nedavno osnovane Udruge Vina Kvarnera/Kvarner Wines. Vinsku prezentaciju će voditi tajnik Udruge Kvarner Wines, Žarko Stilin Belac, a jelovnik će sadržavati sve delicije na temu smokava koje je izmaštao Deni Srdoč.
Spart Jazz Duo
Cijena: 390,00 kn
Informacije i rezervacije: +385 91 265 5764, marina@hotelikrk.hr
03.09. - 05.09.2021.
10 - 22 sata, Veli park
PRODAJNA IZLOŽBA PROIZVODA OD SMOKAVA PORED GRADSKOG PARKA
Izlagači: OPG Nikola Zec, OPG Prgomet, OPG Rimbaldo, Hlam d.o.o. / OPG Matanić, Robert Sušanj Domaća radinost, OPG Igor Šimunić, OPG Marko Šmid
03.09.2021.
u 10 sati - Otvaranje sajmenog dijela manifestacije 15. Dani smokava uz Knezove Krčke Frankopane
u 10 sati - Podjela sadnica smokava na štandu izlagača izlagača Skink d.o.o.
od 10 do 12 sati - Radionica: Izrada smokava od gline (Roby Art)
od 18 do 20 sati - Radionica: Filcanje smokava od krčke ovčje vune (OPG Jasminka Gršković)
04.09.2021.
u 10 sati - Individualno savjetovanje o uzgoju smokava na štandu izlagača izlagača Skink d.o.o.
od 10 do 12 sati - Radionica: Izrada smokava od gline (Roby Art)
od 18 do 20 sati - Radionica: Filcanje smokava od krčke ovčje vune (OPG Jasminka Gršković)
u 19 sati - Predstavljanje knjige "Smokva" i stručno predavanje na temu smokve: "Aktualnosti u uzgoju i preradi smokava u svijetu" - autori doc.dr.sc. Željko Prgomet i dr.sc. Iva Prgomet [Volsonis Secret Garden]
od 19 do 22 sata - PachaMama Street Connection - nastup uličnog akustičnog benda
05.09.2021.
od 10 do 12 sati - Radionica: Izrada smokava od gline (Roby Art)
od 18 do 20 sati - Radionica: Izrada smokava od gline (Roby Art)
https://www.experiencekrk.com