GORANSKI LIKER «PAPRA»
Vrhunski digestiv, spoj 13 trava i 4 korijena iz Gorskog kotara otopljenih u najboljoj lozovači, nudi senzaciju u usnoj šupljini.

MEDICA – tradicija izrade meda i ostalih pčelinjih proizvoda na Kvarneru duga je i cijenjena, a medena rakija "medica" koja se radi na bazi rakije lozovače u koju su umiješane tri sorte meda (marun, svjetli, cvjetni), posebno je popularna, pa je i čest suvenir s ovog područja. Medica se pije kao kao aperitiv ili digestiv, a uz još vruče svježe pečene marune tijekom jesenskih dana, nezaboravan je doživljaj.

PERSONALIZIRANI ESSPRESO - Kultura ispijanja kave u ponudi je opatijskog restorana Bevanda otišla i „korak dalje“ pa kavoljupci mogu uživati u „personaliziranom esspresu“ čiji će se okusi mijenjati u skladu s godišnjim dobima. Ljubitelji vrhunske kave svakako će uživati u popularnoj „kavi s pričom“. U kreiranju savršene šalice kave sudjelovao je cijeli stručni tim – od barista, sommeliera do degustatora kave i pržioničara, a rezultat je kava spravljena od vrhunskih svjetskih sorti. „Različite vrste kava iz Meksika, Haitija, Portorika Hondurasa i Burundija mješavini daje gotovo savršen karakter. Naglašene arome lješnjaka, kestena i meda s upečatljivim notama suhih šljiva mirisnu impresiju čine zavodljivom, dok naglašen okus s idealnim skladom slatkog, gorkog i kiselog čine cjelokupan doživljaj ispijanja ovog esspresa zadovoljstvom koji će još dugo pamtiti. Riječ je o jesenskom izdanju kojeg su dosada već pohvalili mnogi posjetitelji restorana, a personalizirana kava mijenjat će se u skladu s godišnjim dobima. Gostima restorana kava se klasično poslužuje u šalica, a svi zainteresirani sa sobom mogu ponijeti i suvenir – „butelju“ punu zrnaca spomenute kombinacije kave.

..............................................

BUDEL – GORANSKI NADJEV

Sastojci (za 6 osoba): 50 dag svinjskog suhog mesa, 30 dag suhe slanine, 10 jaja, 50 dag kruha, 30 dag mladog luka, sol, papar. Opis: Meso i slaninu prokuhamo. Narežemo ih na kockice. Luk i kruh također narežemo na kockice. Sve skupa izmješamo. Smjesom napunimo široka crijeva tako da u njima ima dovoljno mjesta za nakuhavanje. Pazimo da nema mjehurića zraka. Kuhamo 30 min. Ohlađeno narežemo na ploške. Smjesa se može koristiti i pri punjenju svih vrsta mesa.

ŠURLICE

Specijalitet kvarnerske kuhinje, domaća tjestenina „šurlice“, sastavni je dio jelovnika svakog slavlja, od krstitki do vjenčanja. Poslužuju se sa škampima ili s gulašom od janjetine.
Sastojci za 6 osoba: 1 kg brašna, 2 - 3 jaja, voda i sol po potrebi, 20 dkg domaćeg sira
Opis: Od brašna, jaja, soli i vode umijesiti malo tvrđe tijesto, izvaljati ga i izrezati na komadiće od oko 1 dkg. Rukama i pletaćom iglom valjanjem oblikovati tijesto u šurlicu dužine 8 - 10 cm. Šurlicu pažljivo skinuti s igle da ostane iznutra šuplja. Kada se šurlice malo prosuše, kuhaju se u slanoj vodi dok omekšaju.

ŽGVACET
Sastojci za 6 osoba:
2 kg juneće plećke bez kostiju, 45 dkg luka, 15 dkg svježe rajčice, 18 dkg ulja, 4 režnja češnjaka, 2 dl vina, peršin, sol i papar

Na luku pirjati na komade izrezano meso, uz dodatak češnjaka, rajčice, peršina i začina. Podlijevati po potrebi temeljcem i na kraju dodati vino. Uz gotovo jelo obvezno poslužiti ribani domaći sir.

JANJETINA POD PEKOM

Sastojci: 1,20 dag janjećeg buta ili karea, 1 kg krumpira, 20 dag luka, 1,5 maslinovog ulja, 2 grančice ružmarina, sol papar.
Opis: Na posudu s mesom i krumpirom staviti poklopac (peku). Zagrnuti potpuno sa žeravicom, peći 1-2 sata.




DOMAĆI LIGNJI U PEĆNICI
Sastojci za 2 osobe:
0,5 kg lignji, 40 dkg krumpira, 1 dl bijelog vina, 0,50 l maslinovog ulja, dva režnja češnjaka, 3 dkg sjeckanog peršina, sol i papar
Lignje i krumpir očistiti i položiti u nauljenu posudu za pečenje. Peći na temperaturi od 180 stupnjeva. Kad je na 3/4 prigotovljeno, podliti umakom od sitno narezanog češnjaka, sjeckanog peršina, vina i maslinovog ulja, te ih dopeći. Poslužiti odmah, a kao prilog preporuča se zelena salata. Preporuka za vino: Vrbnička žlahtina.

..............................................

FANJKI
Sastojci:
4 žumanjka, 3 žlice vrhnja, 2 žlice šećera u prahu, 3 žlice bijelog vina, pola žličice soli, 500 g brašna

Sve osim brašna dobro izmiješati, a onda se zamijesi s brašnom i ostavi da stoji pola sata. Zatim tanko izvaljati, izrezati u raznim oblicima i peći na vrućem ulju. Pečene se posipa šećerom i cimetom.

POGAČA SA SKUTOM
Sastojci za 6 osoba:
tijesto: 0,40 kg brašna, 0,06 kg šećera, 0,06 kg maslaca, 0,04 kg kvasca, 2 žumanjka, ribana korica limuna, 0,3 l mlijeka, malo soli
nadjev: 0,70 kg skute, limunova korica, 0,10 kg šećera, 0,10 kg suhih grožđica, 2 jaja, vanilin šećer

Pomiješati kvasac sa malo mlijeka, šećera i brašna te pustiti da se digne. U ostalo brašno umiješati šećer, žumanjke, koricu limuna, rastopljeni maslac, sol, mlako mlijeko i napola dignuti kvasac. Sve dobro umijesiti i pustiti na toplome da se diže (mora dvostruko narasti). Nadjev: Skutu pomiješati sa šećerom, jajima, koricom limuna, grožđicama. Dignuto tijesto razdijeliti na tri djela, razvaljati i slagati na nauljeni okrugli pekač. Na dno pekača staviti tijesto, pa preko nadjev i na kraju tijesto. Pustiti da se digne. Prije pečenja malo nabosti iglom, premazati bjelanjkom, posuti šećerom i peći 40 minuta.

SMOKVENJAK
Sastojci: 0,4 kg suhih smokava, 0,10 kg suhih grožđica, 0,05 l domaće loze, 0,15 l bijelog vina, Cimet Opis: Smokve sameljemo. Dodamo grožđice, rakiju, vino i cimet. Smjesu dobro izmiješamo i oblikujemo u stožac. Ostavimo na dasci na listu smokve da se nekoliko dana suši. Poslužuje se rezana na fete uz domaću rakiju s aromatičnim biljem.

RAPSKA TORTA

Sastojci: bademi, limun,šećer, jaja, maraskino
Recept ove stoljećima stare i jedinstvene slastice, čuvan je kao dragocijenost naslijeđa umijeća izrade nježnog prhkog tijesta s mirisnom jezgrom. Tajni recept potječe još od 1177.g. kada je prvi put poslužena Papi Aleksandru III. prigodom blagoslova katedrale Uznesenja Marijina na otoku Rabu. Rapska torta posluživala se u bogatim kućama rapskih patricija kao specijalitet još u doba Venecijanske Republike. Danas je čuveni desert i suvenir koji se savršeno sljubljuje s pjenušcem i prosekom.

TORTA OD MARUNA

Sastojci: za biskvit: 6 žumanjaka, 6 bjelanjaka, 20 dag šećera u prahu, 3 žlice čokolade u prahu, 40 dag čistog pasiranog maruna, 1/2 praška za pecivo; za nadjev: 36 dag putra, 36 dag šećera u prahu, 2 žlice ruma, 2 vanilin šećera, 50 dag čistog pasiranog maruna
Priprema: Pjenasto izmiješati žumanjke i šećer, te čokoladu u prahu. Ručno dodati marun izmiješan s pola praška za pecivo i na kraju snijeg od bjelanjaka. Smjesu staviti u namašćen kalup i peći sat vremena na 170 stupnjeva. Kada je gotovo ugasiti pećnicu, otvoriti vrata i ostaviti tortu unutra još neko vrijeme da ne bi »pala«. Za nadjev izmiješati sve sastojke mikserom i namazati tortu kada se ohladi. Nadjev je dovoljan za jedno filanje iznutra i ukrašavanje torte.


Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture