Gastronomija

Spremi u moj planer

Svježa riba i plodovi mora, ekološki uzgojene masline, smokve, grožđe, med prepoznatljive su rapske delicije na jelovnicima mnogobrojnih rapskih restorana, gostionica i konoba.
Riba i morski plodovi temelj su prehrane domicilnog stanovništva kao i turista koji dolaze na Rab.

Brodeti, salata od hobotnice, lignji, dagnji i slični proizvodi dio su ponude bogatih rapskih jelovnika. Ono što je svima zajedničko tradicionalan je način pripreme jela od prirodnih i zdravih plodova mora te iz rapskih vrtova.

Od slastica svakako se ističe Rapska torta, ukusna delicija i  najprepoznatljiviji rapski suvenir. Vjeruje se da je prvi put poslužena 1177. godine i to papi Aleksandru III. prigodom blagoslova rapske katedrale Uznesenja Marijina. Sigurno je da se rapska torta radila kao specijalitet za vrijeme vladavine Venecije prije više od tristo godina u kućama bogatih rapskih patricija. Nekada rezervirana samo za uglednike i bogate građane, Rapska torta danas je najoriginalniji suvenir otoka Raba, ali ju je sigurno najljepše  pojesti je u "originalnom ambijentu", na samom otoku.

  • 16.04.-21.04.2024,sss Rab

    4 Islands MTB Croatia

    Jedinstvena utrka u svijetu brdskog biciklizma na četiri otoka: Krk, Cres, Lošinj i Rab. Prekrasni i slikoviti krajolici, odlična organizacija stavili su ovu utrku u kalendar mnogih MTB entuzijasta, što i...
GetCMSKalendarDogadjanjaHR
Kvarner, Otkrijte svoju priču Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture