Svježa riba i plodovi mora, ekološki uzgojene masline, smokve, grožđe, med prepoznatljive su rapske delicije na jelovnicima mnogobrojnih rapskih restorana, gostionica i konoba.
Riba i morski plodovi temelj su prehrane domicilnog stanovništva kao i turista koji dolaze na Rab.
Brodeti, salata od hobotnice, lignji, dagnji i slični proizvodi dio su ponude bogatih rapskih jelovnika. Ono što je svima zajedničko tradicionalan je način pripreme jela od prirodnih i zdravih plodova mora te iz rapskih vrtova.
Od slastica svakako se ističe Rapska torta, ukusna delicija i najprepoznatljiviji rapski suvenir. Vjeruje se da je prvi put poslužena 1177. godine i to papi Aleksandru III. prigodom blagoslova rapske katedrale Uznesenja Marijina. Sigurno je da se rapska torta radila kao specijalitet za vrijeme vladavine Venecije prije više od tristo godina u kućama bogatih rapskih patricija. Nekada rezervirana samo za uglednike i bogate građane, Rapska torta danas je najoriginalniji suvenir otoka Raba, ali ju je sigurno najljepše pojesti je u "originalnom ambijentu", na samom otoku.